За останнє двадцятиліття середній вміст гумусу в українських грунтах зменшився з 3,5% до 3%, пише газета Експрес. Про це заявили фахівці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААНУ. Такий стан земель пов'язують із сучасним непродуманим господарюванням.
— Нагадайте, що саме входить у поняття "гумус"?
— Гумус утворюється внаслідок розкладання соломи, листя, трави, коріння, — розповідає Зеновій Сич, доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри Національного університету біоресурсів і природокористування України. — Він накопичується повільно, а витрачається дуже швидко. Утворюється на непорушених землях — на цілині, де грунт не розпушений і до нього не надходить кисень.
Гумус складається з мінеральних речовин та гумінових кислот. Найкращі властивості мають грунти, у гумусі яких переважають саме гумінові кислоти. У дерново підзолистих грунтах шар гумусу може сягати 10 сантиметрів, а у чорноземах — 40 — 50 сантиметрів.
— Що спричиняє зниження вмісту гумусу у грунтах?
— Землекористувачі не дотримують сівозмін. Також гумус окислюється і вигоряє через постійне переорювання, культивування і боронування землі.
Гумусу менше і через брак гною (а причина цього — занепад тваринництва): якщо колись вносили в грунти 20 — 40 тонн на гектар, то тепер — 0,2 — 0,5 тонни.
— А оптимально скільки?
— Щоб забезпечити бездефіцитний баланс гумусу на гектарі посівної площі, потрібно вносити не менш як 9 тонн органічних добрив.
Серед причин також — масове вирубування лісосмуг, які колись насаджували довкола полів.
— Як це впливає на родючість земель?
— Якщо не буде лісосмуг, вітри здуватимуть верхній родючий шар грунтів, землі швидше осушуватимуться. І тоді не буде стабільної врожайності сільськогосподарських культур. Сільгоспвиробники не зможуть прогнозувати, скільки збіжжя зберуть, та укладати угоди про постачання.
Тож треба відповідально ставитися до землекористування.